Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Alexei Roibu: «Staţi oleacă, vom…

Alexei Roibu: «Staţi oleacă, vom avea timp să discutăm»

Azi dimineaţă, Alexei Roibu, directorul general al Serviciului Grăniceri şi comandant al Trupelor de Grăniceri, candidatul PLDM la funcţia de ministru de Interne, după ce Victor Bodiu ar fi refuzat această ofertă, era în biroul său de pe str. Petricani. Cu câteva ore înainte de începutul şedinţei Legislativului, Roibu a declarat pentru ZdG că „este într-o şedinţă de lucru”. Întrebat dacă a acceptat funcţia propusă de PLDM, Roibu a răspuns: „Staţi oleacă, vom avea timp să discutăm”.Alexei Pavel Roibu s-a născut la data de 17 noiembrie 1954, în satul Sadaclia din raionul Cimișlia (astăzi raionul Basarabeasca). A absolvit cursurile Universității Agrare din Chişinău (1976) şi ulterior pe cele ale Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Libere Internaţionale din Moldova (1998), potrivit Wikipedia.

După absolvirea facultății, revine în satul natal unde lucrează la gospodăria agricolă de acolo în calitate de specialist principal de ramură. La vârsta de 22 de ani, este numit ca director-adjunct al Direcției Agricole a Comitetului executiv raional Cimișlia.

După ce a absolvit cursurile superioare de pe lângă Comitetul Securității de Stat al URSS, și-a început activitatea în cadrul Comitetului de Stat pentru Securitate al RSS Moldovenească în funcția de împuternicit operativ. Este avansat pe rând în funcțiile de șef de secție, șef de direcție și director adjunct al Serviciului de Informații și Securitate.

La data de 12 februarie 2002, i s-a acordat gradul militar de general de brigadă. Prin decret prezidențial, la 20 februarie 2002, președintele Vladimir Voronin l-a eliberat pe Alexei Roibu din funcția de director adjunct al Serviciului de Informații și Securitate (SIS) al Republicii Moldova. [2]

În vara anului 2002, a fost numit în funcția de director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției (CCCEC), instituție nou-creată la inițiativa președintelui Vladimir Voronin în scopul “stârpirii corupției”. În această funcție, a contribuit la reorganizarea organelor de control, precum și la perfecționarea legislației în domeniul dreptului economic. A fost decorat cu înalte distincții de stat.

În martie 2004, la ședința Consiliului Suprem de Securitate au fost demascate afaceri frauduloase cu făina de import din Republica Moldova, iar activitatea organelor de stat abilitate să efectueze un control riguros asupra acestui proces a fost considerată ca nesatisfăcătoare și justificările conducătorilor instituțiilor vizate ca inadecvate, Guvernul l-a demis pe Alexei Roibu din funcția de șef al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției (CCCEC), înlocuindu-l cu Valentin Mejinschi.

Prin Decretul președintelui interimar al Republicii Moldova Nr.106-V din 17 decembrie 2009 este numit în funcția de director general al Serviciului Grăniceri, comandant al Trupelor de Grăniceri.

Este căsătorit şi are doi copii.